25-08-15

Brug van langlois - Arles... Vincent Van Gogh

DIRK stelde zich de vraag of Vincent van Gogh soms de brug van Heusden geschilderd heeft.

Bij mijn weten is hij daar nooit geweest ?

Maar de brug van Langlois te Arles lijkt wel erg op het brugje van Heusden

Even biografie boek nagekeken en Vincent was blijkbaar zo weg van de brug die hem aan Nuenen deed denken dat hij ze meerdere malen en langs alle kanten schilderde  in maart 1888 nog een versie  dame en parasol mei 1888.

Brug van Langlois  (te zien in Vincent Van Gogh museum Amsterdam)

Vermits twee verschillende uitzichten, vermoedelijk van twee kanten geschilderd?

IMG_8340.JPG

Brug van Langlois met wassende vrouwen (te zien in Kröller-Müller museum Veluwepark)

IMG_0129.JPG

Brug van Heusden nog eens om te vergelijken...

IMG_0021 (2).JPG

Commentaren

Ha grappig.. is een leuk verlengstukje aan míjn postje over bruggen vandaag! :-)))
Ik ben wél eens in Arles geweest, maar die brug heb ik daar niet gezien.. die blijkt er dan ook net buiten te zijn.. en bestaat nog steeds, maar op de foto's die je te zien krijgt via Google is het wel een ongeverfd houten bruggetje.. dus niet wit.
Het lijkt wel heel erg een Nederlands bruggetje ja, daar in het verre Frankrijk.. zag er zo ook in Maassluis, Schoonhoven, Delft, Amsterdam (de Magere brug is een hele bekende) enz. en uiteraard lijkt de Damiatebrug in Dordrecht er ook op.. zelfs in Delfshaven zijn er nog van die ophaalbruggetjes. En eigenlijk maar weinig in Frankrijk, dus zéér waarschijnlijk ooit aangelegd naar ontwerp van een Hollandse architect.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 25-08-15

Reageren op dit commentaar

Van Gogh zou dit brugje meermaals geschilderd hebben..

ik wou dat ik er ééntje had :-)

prettige avond

Gepost door: willy | 25-08-15

Reageren op dit commentaar

Heb dit brugje van Vincent al verschillende keer bewonderd in het Kröller-Müller museum. Het brugje op je foto en het schilderij is (bijna) identiek hé ? Maar als je de bogen op je foto ziet, dan merk je wel dat het niet hetzelfde brug is. Mijn fotografisch geheugen laat me soms in de steek :-) Groetjes van Dirk

Gepost door: Dirk | 28-08-15

Reageren op dit commentaar

Niet alleen bogen maar ook, ruwer., Ondertussen heb ik in beide boeken "Biografie" enerzijds en "brieven" anderzijds opzoekingen gedaan en in de biografie pagina 658 staat dus de andere versie "dame met parasol" in tekening en uitleg zoals hierboven. In brief 469 aan Theo komt de vermelding brug als eerst geschilderd met wagen en wasvrouwen en kleurbeschrijvingen voor het eerst ter sprake. Verder blijkt dat hij een versie voor Versteeg, Jet Mauve(zijn nicht en vrouw van Mauve, Mauve was dat jaar gestorven) en voor Theo wilde maken. Later zal hij de roze perzikbook "souvenis de Mauve" voor haar maken en niet zo duidelijk of zij ook een versie van de brug kreeg. Hij schilderde ze in ieder geval langs alle windrichtingen en in verschillende versies. "souvenir de Mauve" ook in Kröller Müller te zien. Zie ondertussen wel op de site van het museum dat de bovenste foto wel degelijk "dame met parasol" blijkt te zijn alhoewel je die niet goed ziet, ze bijna lijkt uitgewist. grtjs

Gepost door: life angel | 31-08-15

Het zijn allen "kunstwerken" Volgens mij maar ..............ja Mooi Grts

Gepost door: willy duvel | 30-08-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.