10-02-15

Lascaux in Jubelpark Brussel...

 

Wie momenteel de grotten van Lascaux iets dichter bij huis wil bezoeken kan dit nog tot 15 maart in het Jubelpark museum te Brussel.

De originele grot werd in 1940 per toeval ontdekt toen door bliksem een boom neergeveld werd en een jongen Marcel Ravidat met zijn hond wandelen, de hond verdwijnt in de put en Marcel duikt hem achterna. Marcel ontdekt zo met nog 3 vrienden de ongelooflijke schat van prehistorische schilderingen die 27000 à 30000 jaar oud blijken te zijn.

Al die tijd is deze schat bewaard gebleven omdat de omgeving er constant blijft. Als men de grot voor publiek toegankelijk maakt, worden deze kostbaarheden bijna op amper 15 jaar verwoest en dient men de grot in 1963 te sluiten.

voorsmaakje...sterke aanrader  

http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/2979

 

dertigduizend jaar,

waar tijd zeer lang stil bleef staan,

verbazingwekkend.

 

Copy of IMG_0188.JPG

 

Commentaren

Ben ooit in Lascaux II geweest.. en al wéét je dat het niet de echte grot is, je bent toch al gauw behoorlijk onder de indruk.. van die prehistorische tekeningen.. én van het feit dat men dat zo goed na heeft kunnen bouwen!

Intrigerende foto!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 10-02-15

Reageren op dit commentaar

Ja, jij hebt regelmatig in Frankrijk gezeten - weet niet of er een verschil is maar Lascaux II was voornamelijk een gigantisch project van een kunstenares die het ook met dezelfde middelen en wijze als destijds heeft trachten te reconstrueren....Nu met de nieuwe technieken 3d o.a. geeft men ook de ware grootte weer, weliswaar niet alle grotruimtes. Dit was een dagcursus met lezingen wat aan het geheel een extra dimensie gaf... uiteraard. Verder dan de tentoonstelling, maar zal toch eens terug moeten gaan voor de gewone collectie, blijkbaar zijn daar ook heel wat pareltjes te vinden. Zit teveel in Nederland...ondertussen weet ik waarom Brussel niet zo geliefd was bij ons in de familie, misschien zelfs gemeden werd. Tijd om verandering in te brengen aan volgende generaties ;-)

Gepost door: life angel | 10-02-15

Lascaux II is ook op ware grootte hoor.. alleen de rotsen zijn kunstmatig in dezelfde vorm gemaakt moeten worden, omdat die prehistorische kunstenaars van die vorm gebruik maakten om hun voorstellingen een beetje 3D te maken hè ( een bolling van het steen als schouderpartij van een stier en zo).

Ik zit dan weer teveel in België denk ik soms haha.. in Nederland is er ook nog veel moois te zien wat ik nooit zag.. óf al heel lang geleden, want toen ik tiener was heb ik met een oudere broer per trein een paar zomervakanties heel Nederland doorkruist, waarbij we vooral veel musea bezochten.. was een supertijd. Én te betalen met een (toen heel goedkope) Tienertoerkaart voor onbeperkt reizen met de trein en een museumjaarkaart die toen 1 gulden kostte! :-)
Maar Brussel vind ik geweldig.. ben er al een paar keer rond kersttijd geweest ( pik je meteen de mooie kerstmarkt mee hè), maar waarbij lucretia me ook heel wat interessante plekjes heeft laten zien.
Ik ken dat wel, van die steden die om wat voor reden dan ook door je omgeving gemeden wordt.. zo is er in Dordrecht een algehele aversie tegen.. Rotterdam! haha toen ik dan ook daar ging wonen (om dichter bij m'n werk te zitten vooral) deden sommige vrienden of het het einde van de wereld was..! :-)

Gepost door: mizzD herself | 10-02-15

In de Dordogne vallei, in Lascaux, Les Eyzies, CroMagnon etc zijn nog talloze locaties die ooit door de mens bewoond/bezocht werden. Pre-historische grotten waar je als bezoeker (soms!) binnen mag. Soms is het bezoek erg beperkt in tijd, dit om schimmels (door onze adem veroorzaakt) te vermijden. Ook zijn er echt natuurgetrouwe prehistorie evenementen, waar je jezelf als prehistorische mens mag uitleven. Speerwerpen, boogschieten, vuur maken, zelf je voedsel zoeken,pijlpunten en messen maken van steen, enz. Dit alles onder deskundige begeleiding van geschiedkundigen enz. Als je ooit de kans krijgt, dan moet je dat daar zeker eens meemaken. De Dordogne is mijn favoriet stukje Frankrijk :-)

Gepost door: Dirk | 10-02-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.