09-10-14

Dordrecht II het stadhuis

Het stadhuis van Dordrecht was oorspronkelijk gebouwd als lakenhal voor Vlaamse kooplieden. Door haar ligging over het water van de Oude Haven, het riviertje de Thure was dit betrekkelijk uniek.

Copy of IMG_7708.JPG

 Na de ontvangst in de Burgerzaal betreed je de Kennedyzaal wat dienst doet als trouwzaal.

De wandschilderingen zijn van de Dordtse schilder Reinier Kennedy (1881-1960) waar deze zaal zijn naam aan ontleend.

Als je binnentreed heb je een groots zicht op "de Sint-Elisabethsvloed" een watersnoodramp die plaatsvond op 19 november 1421, naamdag van Sint-Elisabeth. 

 

Copy of IMG_7714.JPG

 De allermooiste zaal is de jachtkamer die weliswaar niet tot de oorspronkelijk lakenhal behoord heeft, maar in de loop der tijd bij getrokken is.

De jachtkamer ontleend haar naam aan het jachttafereel boven de schouw en is een voorbeeld van de Hollandse rococo in Louis XV-stijl. Bij de restauratie is er gebruik gemaakt van wand-en plafondornamenten uit een ander pand, toen ik echter twee van de getrokken kroonlijsten figuren vergrootte en bestudeerde kan je wel zien dat hierin eveneens figuren met betrekking jacht in te zien zijn. In de ene zie je vissen, in de andere vogels die aan hun poten vastgebonden zijn.

(klik voor groter formaat)

Copy of IMG_7736.JPGCopy of IMG_7737.JPGCopy of IMG_7732.JPG

 

Copy of IMG_7733.JPG

Copy of IMG_7738.JPG

Copy of IMG_7735.JPG

 

15:13 Gepost in kunst, steden | Tags: steden, dordrecht, stadhuis | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

wat een mooi foot,s zeg jachtkamer vind ik mooist het beeld vertel zoveel mooi om van te genieten ,stadje dat ik nog eens wil in vertoeven
groetjes antony

Gepost door: antony | 09-10-14

Reageren op dit commentaar

'Stadje'? stád hoor hehe.. de oudste van Holland ook nog eens! :-)

Gepost door: mizzD | 09-10-14

Leuke fiets om door die mooie hollandse duinen te struinen....lukte me niet om op jouw blog te reageren grtjs

Gepost door: Life angel | 09-10-14

prachtige interieurs ..

ps;als je te veel uitleg geeft , wordt die vaak niet gelezen en dat blijkt dan uit de reactie's. Niet iedereen heeft dezelfde interesses..

Anderzijds merk ik dat sommigen bijkomende uitleg opgezocht hebben en zoiets doet wel deugd


groeten

Gepost door: willy | 09-10-14

Reageren op dit commentaar

Die mooie schilderijen in de trouwzaal ken ik dus wel hehe.. je hebt daar wat om naar te kijken tijdens die trouwpartijen hè haha.
De jachtzaal zag ik nog nooit.. maar het ziet er allemaal dus wel erg mooi uit in het stadhuis.. zoals ik al wel dacht. :-)
Heel mooie detailfoto's hoor!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 09-10-14

Reageren op dit commentaar

Het loont de moeite ook de vergaderzaal boven en de zolder waar nog originele gevangeniscellen te zien zijn...elke eerste zondag van de maand grtjs

Gepost door: Life ange | 09-10-14

Ah ja.. daar heb ik één van de zussies ook al eens over gehoord, over die gevangenissen.. en ik was deze zomer toch verschillende keren op zondag in de Dordtse binnenstad! Maar ja, toen had ik andere dingen te doen. Komt er nog weleens van. :-)

Gepost door: mizzD | 10-10-14

Jachtkamer ......overwegend groen is dat een gevolg van de naam ? Mooie beelden

Gepost door: willy duvel | 11-10-14

Reageren op dit commentaar

Neen... Voor de restauratie van deze kamer werd gebruik gemaakt van wand- en plafondornamenten van een ander pand. Deze kamer ontleent zijn naam aan het jachttafereel boven de schouw. Omdat ik nu gezien heb dat de kroonlijsten op het plafond ook afbeeldingen van dieren bevatten, ben ik wel benieuwd wat er op de andere twee, die ik nog niet gefotografeerd heb staat. Of dit andere taferelen zijn met andere afbeeldingen?

Gepost door: Life angel | 11-10-14

De commentaren zijn gesloten.