08-09-14

Watersnoodmuseum - Ouwerkerk - Schouwen Duiveland IV

Zovele verhalen waar men kan naar luisteren in een speciale TV-hoek.

Ook zeer aangrijpend zijn deze dagboeken...de aangrijpende tekst van één ervan geef ik even weer, omdat het misschien niet duidelijk leesbaar is via de foto.

 

Bij het geteisterde Stavenisse vluchtte die nacht een echtpaar.

In de woonkamer stond het water al tot boven de knieën. De vrouw was al op de gang, de man was nog even een tas aan het pakken die in de kamer stond.

Maar binnen enkele tellen was het water nog een halve meter gestegen en drukte de deur dicht. De vrouw trok, de man duwde, maar het water was sterker en zij konden de deur niet open krijgen. Zij moest vluchten en de man verdronk aan de andere kant van de deur.

Op Tholen zag een man zijn vrouw en dertien kinderen verdrinken zonder een hand uit te kunnen steken.

Ergens te midden van het kolkende water en striemende kou zit een jonge man met zijn verloofde in een roeiboot die niet kan varen.

Als na anderhalve dag eindelijk een reddingsboot komt is het meisje dood en de jongen half krankzinnig.

Een jongen uit Stavenisse zwemt urenlang met z'n meisje op z'n rug. Dan raakt zij te verkleumd en uitgeput en verdwijnt in de diepte.

Een man is met zijn vrouw op het dak gevlucht, zijn vrouw aan de ene hand, de andere geklemd om de schoorsteen.

Het water kabbelt dag en nacht langs hen voort en zijn rechtervoet slaat achtereen, met de golfklots van het water tegen de dakgoot. Wanneer ze gered worden is die voet kapot. De man heeft geen voet en geen been meer. Het is slechts een versplinterd bot.

Op Tholen zwalkt een gezin van zes personen rond op een vlot dat in de haast gemaakt is. Eén voor één verdwijnen zij in de diepte. Alleen een jongeman wordt nog als laatste gered.

Ergens hangen een man en een vrouw met hun vier kinderen aan de dakgoot. Een halfuur, een uur, dan laten zij één voor één los en verdwijnen in het het grauwe gulzige water.

Een man komt aanstrompelen met zijn dochter op z'n arm. Men neemt haar van hem over zij is dood, hij zegt mijn andere dochter is ook dood..... 

 

Copy of IMG_6107.JPGCopy of IMG_6106.JPG
Copy of IMG_6108.JPG

 

Commentaren

Die verhalen zijn zó aangrijpend.. m'n zusje en ik hebben er maar één van gehoord ( over mensen die op zolder vast zaten en beneden hun babietje hoorden huilen en er niet meer bij konden komen.. en toen stopte het gehuil..) bij die presentatie met al die namen in de golfjes en moesten toen al vluchten met de tranen in onze ogen, omdat we nog een béétje leuke wandeltocht wilden hebben. Echt gruwelijke dingen zijn er gebeurd die nacht.. er zijn ook kindjes geboren en meteen verdronken.. te erg om lang bij stil te blijven staan..
Ik vond je impressie van het filmpje wel goed hoor.. maar ik heb wél een groot pc-scherm, dat scheelt misschien. ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 08-09-14

Reageren op dit commentaar

Zeer aangrijpend, moet een grote impact gehad hebben op de mensen hun leven. Mooi die oude boekjes met die verhalen.

Gepost door: Joke | 18-09-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.